Zonder soep geen maaltijd

Het mag duidelijk zijn, ik kan geen dag zonder, ik ben bezeten van soep.

Een maaltijd zonder soep is er geen voor mij.

Ik herinner mij een laatste vakantiedag op een gehuurd adres in het zuiden van Frankrijk. Met alles wat ik voor afreis in de koelkast vond, bereidde ik een grote pot soep. Met de helft daarvan maakte ik de conciërge gelukkig, de andere helft zette ik mijn gezelschap voor. Met een stuk stokbrood aten ze er smakelijk van.

Het mag duidelijk zijn, ik kan geen dag zonder, ik ben bezeten van soep. Een maaltijd zonder soep is er geen voor mij. Jammer eigenlijk dat sommigen van mijn collega’s het van hun kaarten bannen. Als ik in een restaurant kom, zal ik er altijd naar vragen.

“Ik weet het, je moet er vroeg voor uit de veren, maar dat heb ik er graag voor over. Elke ochtend begin ik met soep maken.”

Steeds staat er een seizoenssoep klaar

Voor onze bisque d’homard krijgen we alleen maar complimenten en steeds staat er een seizoenssoep klaar. We dienen altijd al een soepje op als een van de aperitiefhapjes en van het degustatie- tot het verrassingsmenu komt er altijd een soep tussen het voor- en het hoofdgerecht.

Ik zal eens iets vertellen, met soep kan je dokterskosten uitsparen. Ajuinsoep is bijvoorbeeld goed voor de darmflora en de bloedsomloop. Pas op, ik vind dat niet uit, wetenschappelijk onderzoek heeft dat aangetoond. En goed warm gedronken, ga je er heilzaam van zweten, wordt het neusvlies vochtig en kan het ademen weer slijmvrij gebeuren.

Fornuisweetje

Graag geef ik nog wat fornuisweetjes mee voor wie thuis soep maakt.

Je moet ze altijd zonder deksel laten afkoelen. Dat hoort zo om mogelijke verzuring tegen te gaan. Pas afgekoeld kan de soep in de frigo of diepvriezer.

En als je ze daarna opwarmt, moet je er eerst de ingrediënten uithalen. Die zijn namelijk al gaar en worden anders te slap. Net voor het opdienen, doe je die er dan weer in.